Vad är Shabby Chic?

Shabby chic är en inredningsstil som vuxit sig ofantligt populär i många länder, inte minst i Sverige. Stilen har visserligen rötter ner i historien, men det var först i och med att en kvinna vid namn Rachel Ashwells 1989 myntade namnet Shabby Chic som stilen definierades och tog fart. Sedan dess räknas Rachel Ashwell som Shabby Chic-gurun framför andra. 

Så här skriver Ashwell själv på sin egen hemsida (översatt): ”Shabby Chic® är accessoirer, möbler och hushållsredskap från 1900 till 1950 ungefär, som kombineras för att ge en viss stil åt ett hem. Under den epoken inredde förmodligen dina far- och morföräldrar sina hem med ärvda ägodelar eller hemmagjorda saker eftersom många levde under fattiga förhållanden då. Så de var tvugna att vara sparsamma, för trettiotalets depression var fortfarande i färsk åminnelse för de flesta, och allt skulle tas till vara. Möbler återanvändes, ärvdes och skänktes vidare av vänner…”
Ashwells egna nyckelord för Shabby-stilen går ut på att det ska vara vackert, bekvämt och funktionellt.
”Shabby Chic” ett trademark som tillhör Rachel Ashwell och hennes företag www.shabbychic.com.

Hur ser Shabby Chic ut då?
Shabby Chic i Rachel Ashwells anda kan beskrivas som enkel men ändå utsmyckad, ledig men ändå elegant, slarvig men ändå prydlig. En paradoxernas stil, kan man tycka. Eller kanske snarare kontrasternas? (Tänk dig en nött träyta märkt av tidens tand + en skir spetsgardin, till exempel, så får du en vink om hur paradoxen kan gå ihop!)
Alla har vi inte obegränsad tillgång till antika släktklenoder.
Shabby Chic-möbler är ofta loppisfynd eller containerfynd som målats vita över många lager av gammal färg, och sedan sandpapprats lätt över de ytor som normalt sett hade slitits för att den gamla, mörkare färgen eller träet ska lysa igenom. Detta ger en känsla av mångårigt och envist slitage.
Shabby Chic-tyger är oftast bomull eller linne och spets. Färgerna framför andra är vitt, cremevitt eller möjligen pastell (sparsamt). Latte/Mullvad kan också funka fint som kontrastfärg. Känns tygerna för nya och vita kan de med fördel färgas in med te för att få den rätta antika looken som bryter av så vackert mot det vita.
Dessa gamla möbler och tyger i olika vita nyanser kan sägas stå för det ”enkla och sparsmakade” i uttrycket. Kombinera allt detta vita med porslin, silver eller andra metaller, emalj, romantiska saker, luffarslöjd… så hittar du den rätta stilen. 

Här på ShabbyChic.nu ska du hitta massor av inspiration som ger dig den rätta Shabby-känslan. 
 


Det finns några olika stilriktningar inom Shabby Chic. Vilken gillar du? Läs mer om dem här!