Drottningen av Shabby Chic

Shabby Chic skapades av en kvinna som heter Rachel Ashwell. Hon är född och uppvuxen i England, men bodde på 1980-talet i USA där hon arbetade som stylist. När hon blev mamma första gången fick hon anledning att fundera över hur det skulle gå att kombinera det nya livet med barn med att även fortsättningsvis kunna ha ett vackert hem.

Rachel Ashwell, skaparen av Shabby Chic

Rachel Ashwell

Ashwell tänkte ”det ska vara vackert, bekvämt och funktionellt”. Lösningen blev till en början att sy vita överdrag till alla sittmöbler. De var lätta att slänga i tvättmaskinen och gav rummen ett skön välkomnande känsla.  Det dröjde inte länge förrän hennes vänner också ville ha vita möbelöverdrag.

1989 öppnade hon sin första butik, i Santa Monica i kalifornien. Där såldes hennes vita möbelöverdrag tilsammans med en mix av loppisfynd och gamla möbler i Shabby stil. Sedan dess har hon öppnat butiker över hela USA. 

1996 gav Ashwell ut en bok med titeln ”Shabby Chic”, vilken har följts av fler böcker. 1999 hade hon en egen TV-show om Shabby Chic som sändes i amerikansk TV.

Så här skriver Rachel Ashwell själv på sin hemsida www.shabbychic.com:
”Både i egenskap av att vara mamma och som grundare av Rachel Ashwell Shabby Chic, så är jag av åsikten att det verkligen går att leva i ett hem som ändå är alldeles ljuvligt inrett. Jag förespråkar mysiga, avslappade miljöer där barnen får lägga upp fötterna i soffan och gäster kan sätta ner sina kaffekoppar på bordet utan bekymmer. För mig är hemligheten till att leva gott att omge sig med vackra saker som samtidigt är praktiska och utsökt bekväma.”