Politiskt korrekt?

Är Shabby Chic en sund och medveten stil?
Eftersom Shabby Chic ofta involverar återvinning av gamla sunkiga möbler eller stuvbitar av tyger som blir pärlor efter en shabby-make-over – så är det definitivt en stil som är i tiden. ”Köp inte nyproducerat. Återanvänd och ta till vara” är ju parollen för vår tid.
Men det var verkligen inte en omsorg om miljön och en reaktion mot kommersialismen som skapade Shabby Chic. Från början fanns ingenting av detta med i tänket. Det är mer en lycklig slump att Shabby Chic-stilen rimmar så väl med de nu rådande idealen. Och säkert är det en stor anledning till att Shabby har blivit så populär hos oss i denna tidsålder.
Dessutom löper ju Shabby Chic-stilen parallellt med en modern inredningsstil som gått ut på att allt ska vara vitt, avskalat och extremt stilrent. Många är de inredningsreportage  som gått ut på att måla alla väggar vita och inreda med företrädesvis vitt, och så några accentfärger i form av plädar, blockljus och någon tavla. Även om denna moderna stil är fjärran från de gamla möblernas och tingens värld, så har den och Shabby Chic det vita, lugna, sammanhållna gemensamt.
Och kanske är det därför som Shabby Chic är så omtyckt av många. Som en parallell undergroundrörelse i den kliniska ultramoderna erans tidevarv.
Och inte minst – naturligtvis – som ett uttryck för hållbar utveckling och som motkraft till överkonsumtion och kommersialism.
Förena nytta med nöje!