Shabby Chic-stilens historia tar i någon mån avstamp i de stora hushållen på den engelska landsbygden. Nej, den kallades inte Shabby Chic då, men den inredningstrend som då startade, som en reaktion mot den traditionella viktorianska stilen, har många likheter med det som vi i dag känner igen som Shabby Chic. Tidigare hade mörka rum med tunga sammetsgardiner för fönstren, gigantiska möbler i mörkt trä, stora oljemålningar och snirkliga detaljer varit den viktorianska erans signum. Men plötsligt började de lantliga hushållen vilja ha något… enklare.
Här i vårt land har Shabby Chic tydliga influenser från det sparsmakade 1700-talets inredning, med en tur förbi såväl franska slott som den amerikanska shakerrörelsen. Shabby-stilen har tagit Sverige med storm de senaste decennierna. De som trodde att stilen skulle bli en fluga har fått se sig överbevisade. Men man kan konstatera att stilen utvecklats åt flera håll de senaste åren. Här är några influenser som mixar fint med Shabby Chic och som många tagit till sitt hjärta och fortsätter att utveckla:
- Industri: Många som har tröttnat på bara det vita har upptäckt charmen med att blanda in rostig plåt, ruff betong och skrangliga rullvagnar i sina hem. Fantastiskt fint! …men var beredd att öppna plånboken på vid gavel om du handlar industri-shabby i lyxiga inredningsbutiker på fina gatan. Ett gammalt skruttigt – men coolt – skåp från omklädningsrum kosta hur mycket som helst!
- Cottage: Här gör vi en utflykt i tanken till den engelska, romantiska stugan. Lite gulligt och plottrigt och med mycket rosor.
- Provence: Det enkla livet i en liten sömnig by i Frankrike. Här är färgerna mindre vita och mer åt det blå/lila/turkos/gröna hållet, men fortfarande nötta och gamla. Tänk lavendel, olivtvål, citronplantor, loppisporslin, kraftiga vinglas med personlighet, lite rostig emalj och fattigmanssilver.
- Dödskallar – det låter som en hopplös mix, men en falang av Shabbyfrälsta älskar att mixa in dödskallar i sin inredning. Ja, inte bara i sina hem, utan även i accessoirer. Men en förutsättning för att kvala in som Shabby är förstås att det görs antingen väldigt sublimt mot det vita, eller också att skeletten omges av rosor och romantik.
- Brocante Chic: fransk stil från Paris vindskupor. Här trivs bohemen i vita, lite nedgågna rum med pudriga pasteller – tänk trendkakorna macarons! – och ett möblemang i både trä och metall som är både bedagat och skavt. Här samsas rustikt och romantiskt i perfekt harmoni.
- 50-tal: Shabbygrund där vi lägger till 50-talspasteller som turkos och rosa, cupcakes, polkadott-prickar, plåtburkar och planscher med käckglada housewife-tryck.
- Amerikanska östkusten/Ralph Lauren/Lexington. Vitt, vitt, vitt… med enstaka svarta möbler, randiga tyger, lite drivved och ljusa, lätta hem.
- Naturligt Shabby: Här blommar den botaniska stilen ut för fullt. Gamla skolplanscher med djurmotiv eller blommor och blad. Porslin med motiv hämtade ur naturen. Milda gröna detaljer mot vita möbler.
- Karen Blixen och den koloniala stilen: Mycket kan man säga om imperialismen och kolonialiseringen av Afrika, och det mesta är definititvt inte smickrande för kolonisatörerna. Men så här i efterhand kan vi åtminstone uppskatta hur de valde att inreda sina hem. Svala vita väggar med mörkbruna, rustika trämöbler och lätta moskitonät runt stora himmelssängar. Enstaka detaljer av patinerat läder.
.. Så länge vi slipper jakttroféerna, utrotningshotat elfenben – och inte minst nedlåtande attityd mot lokalbefolkningen – så skapar det en omedelbar känsla av välbehag.
… Så, vad kommer härnäst då?
Tja, svårt att sia. Vi ser nu många djurmotiv. Kuddar i nedtonade vitgråa nyanser med rävar, hjortar, får, fåglar. Tavlor med botaniska motiv. Ljuslyktor med sländor och grodor. TYdligt är nog att Shabbyn blir allt mindre ängslig. Hämta det du gillar bäst från stilen, och blanda medvetet med andra influenser, så att det blir personligt och med karaktär, och du är i hamn. Kanske är en sympatisk trend att lägga märke till också ”enkelhet” och ”hållbarhet”. Att vi Shabby-människor handlar mycket på loppis är ingen nyhet, och utomordentligt bra för både miljö och ekonomin. Ett liknande tankesätt är att inte omge sig med alltför mycket ”pynt”, utan att skala ned det onödiga, och satsa på saker med funktion. Lev lite enklare, helt enkelt.